Egberdina zeilen 2

Individuele zeiltochten

Meestal verhuren we de 'Egberdina' aan grotere groepen, maar we hebben ook verschillende tochten voor individuele inschrijving. Kom alleen, met je vriend of vriendin of met een klein groepje, en vaar mee met de 'Egberdina' voor een schitterende belevenis. Wil je op de hoogte blijven van deze tochten, vul dan hieronder je emailadres in om je aan te melden op de Nieuwsbrief van de 'Egberdina'. 

E-mail:

 

 

- Workshop "zeilen op varend erfgoed", 28 mei

- Vollemaanstocht op 9 juni 

- Zeil / wandeltocht op 13 juni 2017

- Zeiltocht langs de Marker Wadden en 'Ierst' op 9 juli

- Zeil / fietstocht langs de Zuiderzeedijk op 3 september


- Maak kennis met het zeilen op varend erfgoed op 28 mei 2017  

Zeilen op een groot traditioneel zeilschip is een bijzonder ambacht dat niet mag verdwijnen. Naast het behouden van de schepen van het Varend Erfgoed is het van groot belang dat ook de kennis en kunde rond dit soort schepen behouden blijft. Op de 135 jaar oude 'Egberdina' geeft schipper Wouter van Dusseldorp een korte cursus ‚Traditioneel Zeilen voor beginners’.

Egberdina zeilen

Wouter is sinds 1986 beroeps-schipper van verschillende traditionele zeilschepen. De laatste 20 jaar vaart hij met de 'Egberdina’, daarvoor was hij invalschipper op verschillende zeilende één-, twee- en driemasters op de Nederlandse binnenwateren. In de winter is hij docent ’zeilvaart’ op de Enkhuizer ZeevaartSchool.

Zijn kennis en ervaring wil hij graag doorgeven in een korte cursus waarin de technische kanten van het zeilen op een traditioneel zeilschip worden belicht. Hierbij komen zaken aan bod als: hoe werkt een zeil, hoe werkt stabiliteit op een platbodem, wat zijn zwaarden en waar dienen die voor en hoe trim je de zeilen om optimaal te zeilen. Naast de theorie gaan we hier ook de praktijk koppelen, met veel ruimte voor uitleg en oefening.


Programma op 28 mei 2017:

10:00 Korte introductie in Cinema Oostereiland over de theorie van zeilen en stabiliteit van platbodems.
11:00 Koffie aan boord van de 'Egberdina' waarna de trossen los gaan voor een trainingsprogramma gedurende de dag. Je krijgt alle gelegenheid om zelf aan het roer te staan, ook tijdens manoeuvres als gijpen en wenden. Gedurende de dag wordt in kleinere groepjes aandacht besteed aan zeiltrim en zeiltechniek.
Rond 17:00 uur zijn we terug in Hoorn.

Prijs: € 64,50 inclusief koffie, thee, lunch en twee consumpties.

Datum: 28 mei 2017

Mail mij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., en ik zet je op de bemanningslijst

 

 - Volle maanstocht op 9 juni 2017  

Op 9 juni gaan we kijken of we met de zonsondergang tegelijkertijd de maan kunnen zien opkomen. Als een oranje bal komt die misschien het Markermeer omhoog. Misschien gaat de zon rood onder, of komt de maan rood op. Schipper Wouter vertelt wat meer over dit mooie natuurverschijnsel. Een prachtige avondtocht met koffie en thee, borrelhapjes en een drankje, terwijl we het verlaten markermeer opzeilen. 

vol

Aan boord om 20:30 uur met koffie, thee en Westfriese krentenmik.
Even voor negen varen we de haven uit en zeilen het Markermeer op.
De zon gaat rond 22:00 uur onder, en de maan komt ietsje eerder op. 

In het volle maanslicht zeilen we terug naar de Hoornse haven.

Terug in de haven om 23:00 uur

Prijs: € 30,- pp, incl. koffie, thee, Westfriese krentenmik, twee consumpties en borrelhapjes. 

Datum: 9 juni 2017

Mail mij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., en ik zet je op de bemanningslijst

 

- Zeil- / wandeltocht op 13 juni 2017

steegjes hoorn

Op dinsdag 13 juni gaan we tot een uur of twee zeilen met de 'Egberdina' op het Hoornse Hop, gevolgd door een stadswandeling in de oude stad van Hoorn. Hoorn was een heel belangrijke stad in de VOC tijd, de Gouden 17e eeuw. Daar is nog veel van te ontdekken tijdens een wandeling door het oude stadje. Gemiddeld zijn twee van de drie panden in de Hoornse binnenstad een historisch monument. Stadsgids Harry Vlaar kan u hier schitterend over vertellen.

Programma op 13 juni: 


09.00 uur Aanmonsteren zeilschip “Egberdina”
, koffie en thee met Westfriese krentenmik,
11.00 uur Lunch koffie thee etc.

14.00 uur Terug in de oude haven van Hoorn

14.00 uur Stadswandeling deel 1. olv. Harry Vlaar

15.30 uur Thee of Koffie (voor eigen rekening)

16.00 uur Stadswandeling deel 2. olv. Harry Vlaar

17.30 uur Einde

Veerman

Deelnemerskosten: Prijs: € 55,00 p.p.

Incl. Koffie, Lunch en 2 Consumpties per persoon tijdens de Boottocht. En incl. stadswandeling met ervaren stadsgids

Deelnemers: Maximaal  30
. De deelnemers worden geregistreerd op binnenkomst van aanmelding en betaling. Aanmelden kan via het aanmeldformulier dat je hier kan vinden.

Deze tocht wordt georganiseert i.s.m. de Sportwandelschool Hoorn / Westfriesland

 


 - Zeiltocht langs de Marker Wadden en 'Ierst' op 9 juli   

Wilt u het Markermeer verkennen? Wouter van Dusseldorp vaart als schipper en bioloog al jaren op het Markermeer. Vaar mee met de Egberdina en u bent verzekerd van een bijzondere zeiltocht met extra aandacht voor de natuur, de vogels, de wolken, de planten, het water en de ontwikkelingen door ingrijpen van de mens.

De 'Egberdina' maakt een zeiltocht langs de Marker Wadden en het proefeiland 'Ierst'. We kunnen niet aan land op deze eilanden, maar we varen er langs en geven meer informatie over dit nieuwe land in het Markermeer. Ook volgend jaar maken we regelmatig vaartochten daarheen om de ontwikkeling van de natuur te volgen.

Marker wadden krijgen vorm 1
Foto: de aanleg van de Marker Wadden

In het Markermeer wordt een serie eilanden aangelegd om een beter milieu te maken voor vissen en vogels. Dit project heet de Marker Wadden en is een initiatief van Natuurmonumenten.

De eerste contouren van de eilanden zijn nu gereed, de oplevering is pas in 2018. Momenteel is het een afgesloten bouwlocatie. 
Met een speciale 'Marker Wadden' app kan je al 5 jaar vooruit kijken en zien hoe de natuur zich hier kan ontwikkelen. Het eiland Ierst is een moeraseiland, dat in 2013 is aanglegd door Rijkswaterstaat als proef voor de Marker Wadden. Hier is de natuur al volop in ontwikkeling en broeden jaarlijks honderden vogels.

ierst
Foto: het proefeiland Ierst

Programma:

10:00 uur Welkom aan bood van de ‚Egberdina’ in Hoorn, met koffie en Westfriese krentenmik. Na een korte kennismaking met schip en bemanning volgt een korte inleiding over de Marker Wadden door schipper en bioloog Wouter van Dusseldorp. Hierna kunnen de trossen los en de zeilen omhoog.

Rond half één serveren we een eenvoudige lunch aan boord. Onderweg pauzeren we bij de Marker Wadden om ze van nabij te bekijken. Indien mogelijk varen we ook langs het oudere proef-eiland 'Ierst'.

Tegen 17:00 uur meren we weer af in de haven van Hoorn, onder de „Scheepsjongens van Bontekoe”.

Prijs: € 59,50 per persoon, incl. koffie, lunch en 2 consumpties per persoon.

 Aanmelden doe je met een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

- Zeil / fietstocht langs de Zuiderzeedijk op 3 september

De Breek

Op zondag 3 september 2017 organiseren landschaps-deskundige Lia Vriend en zeilschip Egberdina een afwisselende dag langs de Zuiderzeedijk tussen Hoorn en Edam.
Na een inleiding van Lia Vriend over de Zuiderzeekust en de watersnoodramp in 1916 zeilen we met de ‘Egberdina’ over de voormalige Zuiderzee naar Edam. Daar staan fietsen klaar voor een fietstocht riching Etersheim, waar we de gevolgen zien van eerdere dijkdoorbraken en de 1916-watersnood voor Etersheim. We vinden hier het diepste punt van Noord-Holland.

We lopen een stukje over de dijk om een goed overzicht te krijgen van de gevarieerde landschappen rond de dijk. Na een lunch in bezoekerscentrum de Breek fietsen we terug naar Edam waar we onder het genot van een drankje weer naar Hoorn terug zeilen.

Programma op 3 september:

09:00 uur      Welkom aan boord van de 'Egberdina' in Hoorn
11:00 uur     Aankomst in Edam
12:00 uur     Wandeling over de dijk
13:00 uur     Lunch in bezoekerscentrum 'de Breek'
14:00 uur     Terug fietsen naar Edam
15:30 uur     Zeilen naar Hoorn
17:30 /18:00 uur: afmeren in Hoorn

aan boord

De tijden zijn bij benadering en ook afankelijk van de wind.
Prijs: € 75,- per persoon, inclusief koffie aan boord, fietshuur, gids, tentoonstelling en lunch.

Aanmelden doe je met een mailtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.